Europese Culturele Senioren Pas

Over het wel of niet aanwezig zijn van Europees ouderenbeleid kan ik kort zijn: Ik merk er nog niets van. Sterker nog: De demografische ontwikkelingen en politiek maatschappelijke opvattingen daarover lopen sterk uiteen. Ook de voorzieningen voor ouderen lopen internationaal sterk uiteen. Er zijn grote verschillen in koopkracht en er wordt verschillend aangekeken tegen ouderen en het ouder worden.

Ik ga ook nog wel eens de grenzen over en lees dan over aantallen ouderen die steeds ouder worden en langer vitaal blijven. Ondanks de verschillen is ouder worden geen exclusief Nederlands verschijnsel. Veel ouderen, of ze nu langer doorwerken of gepensioneerd zijn, zijn cultuur liefhebbers en trekken er op uit. Soms als vakantie of uitstapje, soms ook als overwintering. Mooi dat een deel van de ouderen die mogelijkheid heeft. Zo ontvangen "wij" in Friesland natuurlijk ook veel ouderen uit andere landen.

Met de komst van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zullen ook veel ouderen Friesland bezoeken. Er wordt ook op ingezet veel buitenlanders naar Friesland te krijgen. Om te bevorderen dat ook ouderen kunnen blijven deelnemen aan culturele uitingen zijn er soms aanbiedingen en bestaan er kortingskaarten. Je kunt discussiëren over het nut en de noodzaak, maar er zijn ouderenpasjes, seniorenpassen, 60Pluspassen en 65 Pluspassen. Het achterliggende idee van de passen is om ook minder draagkrachtige ouderen de gelegenheid te bieden tot cultuurdeelname. Het bezoeken van festivals, theaters, musea en evenementen kost nogal wat. Het gaat dan niet alleen om de entree,  maar ook om reis- en verblijfskosten.

Er is een veelheid aan "passen" voor ouderen. Die verscheidenheid wordt nog groter als je er internationaal naar kijkt. Vrijwel ieder land heeft "iets" voor "ouderen". In grote steden zijn er vaak kortingen voor ouderen in het openbaar vervoer, bioscopen, theaters en evenementen. Ze zijn allemaal verschillend en meestal beperkt geldig in een bepaald land, stad of bij bepaalde activiteiten en evenementen. Als je daarvan gebruik wilt maken zal je meerdere pasjes moeten aanschaffen zeker als je het buitenland bezoekt. Dat geldt ook voor onze buitenlandse bezoekers. Want hoe Europees we ook willen denken: Een Europese Senioren Pas is er niet!

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Wat zou het mooi zijn als er dan, als praktische uitwerking van Europees beleid, één Seniorenpas is. Een pas die faciliteiten biedt, kortingen, informatie of toegang ongeacht het land waar je vandaan komt, ongeacht het land waarin je aan cultuur deelneemt.

Wat zou het mooi zijn als Fryslân zo’n pas kan introduceren in het kader van de Europese Culturele Hoofdstad. Niet als incidentele of regionale actie, maar als Europese actie.

Om te beginnen kunnen seniorenkaarten uit andere delen van het land of uit andere landen geldig worden verklaard voor alle Friese evenementen en het zo aantrekkelijker te maken voor senioren om de Kulturele Haedsted mee te beleven.

 


Geschreven op 15. juni 2017 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl