Us Alma-Tadema?

Lourens Alma-Tadema, geboren in Dronrijp en daarna even woonachtig in Leeuwarden, kende ik sinds kort alleen door enkele Alma-Tadema straten en lanen in Friese dorpen en steden met een "schilderswijk". Dankzij uitstekend werk van het Fries Museum en natuurlijk van de schilder zelf, heb ik hem nu beter leren kennen en waarderen. En velen met mij!

De tentoonstelling van het werk van Alma-Tadema trekt veel aandacht en veel bezoekers. Ik loop vaak langs en ook het Fries Museum binnen en zie dan met enige trots rijen voor de kassa staan. Maar ook de stad trekt die bezoekers. Het is merkbaar drukker dan anders en er is ander publiek. Van de 2.000 bezoekers per dag (op dit moment) komt 80% van buiten Friesland. Ook buitenlandse media besteden positieve aandacht aan Alma-Tadema en ook aan Leeuwarden. Is het onze bescheidenheid (zeker niet die van Alma-Tadema) die ons te nuchter maakt voor wat in een roes zou moeten eindigen?   

Alma-Tadema is een prima opmaat naar Mata Hari, Escher en Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad in 2018. Dit is veel belangrijker dan papierentijgertjes en mooie praatjes. Bij een eerdere gelegenheid waarbij het (natuurlijk) over subsidie ging, heeft 50PLUS in Provinciale Staten aangegeven, dat musea, ook het Fries Museum, hun ambities eerst maar eens waar moeten maken. Dat begint er nu aardig op te lijken!  

Iemand hoorde ik Alma-Tadema een "koekblikschilder" noemen... Smaken verschillen, maar de tentoonstelling laat meer zien dan dat. Ook ouderen zullen veel terugvinden in het werk van Alma-Tadema en de verhalen erachter. Ze kennen boeken en films die deels zijn geïnspireerd door Alma-Tadema. Het werk prikkelt de fantasie. Zo zag ik zelfs Mata Hari in Alma-Adema's werk. Gedurende de tentoonstelling zijn er in "Slieker" (zelfde ingang) films te zien die aantonen welke inspiratie dat was. Ben Hur, Quo Vadis, niet mijn genre, maar wel interessant vanuit het geschetste perspectief en de treffende vergelijkingen die ten toon worden gesteld.  

Het Fries Museum is de hele dag (momenteel vanaf 10.00 uur) geopend en daardoor beter bereikbaar voor ouderen dan veel andere culturele evenementen. Het lijkt mij, dat ook veel ouderen plezier kunnen en zullen beleven aan een bezoek aan het Fries Museum en de tentoonstelling van het werk van Lourens Alma-Tadema.  

Alma-Tadema is door deze tentoonstelling "Us” Alma-Tadema geworden. Groot geworden in het buitenland, maar ook onze trots! En al diegenen met een andere smaak kunnen ook trots zijn. Trots op alle aandacht voor deze tentoonstelling, het Fries Museum, Leeuwarden en voor Us Provinsje!


Geschreven op 04. november 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl