De R is in de maand!

Om de hoek in de kelder stond de schrik van de winter. Ruim een halve eeuw later herinner ik me nog de geur en de smaak. De beloning met een snoepje maakte wel iets goed, maar het was en bleef "leverrrrtrrrrrraan". We hadden er een vaste lepel voor. Eentje van het soort die ik nog wel eens op een rommelmarkt zie liggen en me meteen weer herinnert aan de levertraan van vroeger. Ouderen kennen het dagelijkse ritueel van een lepel levertraan voor het slapen gaan.

Later kwamen er levertraan vervangers in de vorm van capsules of iets met dezelfde werking en een betere smaak. Activisten die dachten dat levertraan werd gewonnen uit de beschermde walvis, voerden actie tegen het gebruik van levertraan. Volledig ten onrechte, want levertraan kwam niet van de walvis, maar van kabeljauw.

Er bestaan veel min of meer sterke verhalen over de geneeskrachtige of gezondheid bevorderende werking van levertraan. Het menselijk lichaam maakt zelf geen omega 3 zuren aan die wel degelijk van belang zijn voor onze gezondheid. Onverzadigde vetzuren (poly- onverzadigd om precies te zijn) bevorderen de gezondheid. Ze zouden een bloedverdunnende werking hebben, risico's op ontstekingen beperken en de kans op hartaandoeningen verkleinen. Ook werken ze gunstig bij behandeling van reuma, ze verlagen de bloeddruk en hebben een pijnstillende werking.

Mijn ouders beschikten niet over internet om te zoeken naar redenen om mij te martelen met het toedienen van levertraan. Maar zoals zo vaak, blijkt dat gewoonten van vroeger niet zomaar zijn ontstaan en wel degelijk nut hebben. Vette vis, zoals makreel, paling, haring, bokking en zalm, heeft dezelfde werking, maar dat at je toen niet. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe cellen in bijvoorbeeld hersenen en ruggenmerg. Het bloedverdunnende effect vraag om oplettendheid bij het gebruik van bloedverdunners. Let wel: Ik ben ervaringsdeskundige, geen arts of voedingsdeskundige.

Gelukkig is levertraan teruggedrongen tot verre herinneringen en of ik er gezonder van geworden ben zal wel onduidelijk blijven. Wat wel duidelijk is, is het belang van aandacht voor voeding die de gezondheid bevordert. Mensen worden ouder, meer mensen worden ouder en de verwachting is dat ze langer zelfstandig blijven wonen.

Ik zie dat eetlust afneemt en smaak verandert naarmate men ouder wordt. De kans op minder goed eten dan gezond voor je is, zou ook wel eens kunnen toenemen. Zelfs gevolgen zoals ondervoeding en uitdrogen zijn aanwezig met alle gevolgen van dien. Uit het oog wordt verloren welke gevolgen het langer zelfstandig "moeten" blijven wonen en het eetpatroon van ouderen uiteindelijk heeft. In ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen wordt rekening gehouden met wat mensen nodig hebben. Maar hoe gaan zelfstandig wonende ouderen hiermee om?

Ik bedacht nu de R weer in de maand is om met levertraan langs de deuren te gaan op zoek naar ouderen. Mijn eigen netwerk van potentiële kiezers. Omdat het gezond was en nog altijd is! Wat toen voor mij gold, geldt nu nog steeds voor hun...

De R is in de maand: De R van leverrrrrrtrrrrrraan...


Geschreven op 01. september 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl