Leenstelsel, alleen het woord al!

Misschien was er wel iets mis met de studiefinanciering, dat zou best kunnen, maar wat dan met het leenstelsel? Het principe van het leenstelsel is glashelder. Studeren kost geld en als je wilt studeren dan wil de overheid geld lenen om dat te kunnen doen. Niks mis mee!

Als de studie is afgerond, zo is de vooronderstelling, betaalt de studie zich uit in een hoger salaris waarmee o.a. de studieschuld kan worden afgelost. De studie moet dan wel succesvol worden afgerond en er moet daarna een baan met een hoger salaris binnen je bereik liggen. Noodgedwongen aan het werk in een Call Centre of als vakkenvuller (als je daar nog niet te duur voor bent) is een beduidend minder rooskleurig toekomstperspectief.

Van studie veranderen kost niet alleen tijd maar ook geld. Heb je een omweg nodig van vmbo, naar mbo, naar hbo en naar de universiteit (hoezo omweg?!) dan kost dat tijd en geld. Wil je een studie kiezen waar je hart ligt en goed in bent dan is het nog maar de vraag of je daarin werk vindt waarmee je je studieschuld kunt afbetalen. Je hebt dan een academisch denk- en potentieel werkniveau, maar hoe onderscheidend is dat in een krappe arbeidsmarkt met een overschot aan hoger opgeleiden? Hoe bepalend is de kans op een goed betaalde baan bij de keuze van een studierichting? En is een studie die heel waardevol kan zijn maar minder kans biedt op een goed betaalde baan, minder belangrijk ?

Over de studieschuld maken ouders en grootouders zich vaak meer zorgen dan studenten zelf. Die leven nu en later lijkt ver weg. Dat je met een studieschuld niet zomaar de hypotheek krijgt die je graag zou willen, is nog niet aan de orde. Als je langer in opleiding bent, later begint met werken en met je pensioenopbouw, is van later zorg. Stel je wordt door gretig toelatingsbeleid toegelaten, maar je kunt je studie niet met succes afronden. Wie lost dan je studieschuld af? Weet je hoe hoog die dan is? Weet je hoelang je daar nog aan vast zit? 

Alleen het woord al: Leenstelsel! Je hebt het recht om te lenen voor je studie als je het maar terugbetaalt, onder alle omstandigheden! Er zijn politieke partijen die onderwijs hoog op de agenda hebben staan. Ze willen een kenniseconomie, vooroplopen in Europa, in de wereld zelfs, maar bevorderen we dat met een leenstelsel?

Hoge Scholen melden ondertussen een lagere instroom. De route mbo, hbo, universiteit lijkt gestremd. De financiële situatie thuis, de omgeving waarin kinderen zijn opgegroeid, schijnt een rol van betekenis te gaan spelen. Aanleg, talent, of drijfveer wordt ondergeschikt gemaakt aan financiële risico’s van jou en niet van de samenleving. Wil jij je talenten benutten en inzetten voor onze toekomst? Dan betaal jezelf de rekening...

Ouderen willen graag dat jongeren van nu kansen krijgen die zij zelf misschien niet hebben gehad. Iedere ouder en grootouder wil dat zijn of haar kinderen en kleinkinderen zoveel mogelijk kansen krijgen om zich te ontwikkelen en vol van ambities en goed opgeleid een bijdrage kunnen leveren aan de toekomstige samenleving.

Ongeacht het opleidingsniveau dat ze bereiken ben je er trots op als je kinderen en kleinkinderen goed terecht komen. Tegelijkertijd maak je je zorgen over risico’s die er zijn. Het leenstelsel is er één van. Leenstelsel, alleen het woord al!

- Het begrip leenstelsel of leenwezen, ook wel feodaal stelsel of de feodaliteit, is een bestuursvorm waarbij de leenheer zich van de persoonlijke afhankelijkheid van zijn vazallen of leenmannen verzekerde door het uitgeven van leningen. -  (Wikipedia).


Geschreven op 03. juni 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl