Talentontwikkeling

Het opsporen en ontwikkelen van talent wordt vaak in verband gebracht met school, studie of opleiding. Van talent wordt eerder gesproken bij sport, kunst en cultuur en eerder bij jongeren. Wordt bij iemand talent verondersteld dan kan er op worden ingezet om dat te ontwikkelen. De gedachte is, dat als je talent hebt je kunt uitgroeien tot iemand die in staat is om tot grote hoogte te groeien. Daar komt dan training, scholing en opleiding bij kijken.

Aan het opsporen van talent wordt veel aandacht besteed. In de meeste takken van sport lopen "scouts" rond. Er zijn tegenwoordig TV programma's waarin zij die denken muzikale talenten te hebben de strijd aangaan om de hoogste eer. Het Ouderen Songfestival is daar een mooi voorbeeld van.

Het is best lastig om talent tijdig te ontdekken en dan ook nog dat talent tot ontwikkeling te brengen. Zo maakbaar zijn toppers niet. Dikwijls komen mensen op enig moment aan de top zonder dat ze ooit als talent werden gespot. Veel talenten blijven steken in het hebben van talent zonder later boven de middenmoot uit te steken.

Er is veel studie gedaan naar methodieken van talentontdekking en talentontwikkeling. Steeds duiken er voorbeelden op van mensen, die nooit als talent zijn gezien en toch later tot grote hoogte kwamen.

De invloed van onderwijs en opleiding wordt vaak overschat. Iedereen kent voorbeelden van vroegere klasgenoten die het op school niet bijzonder of zelfs slecht deden en later toch buitengewoon succesvol waren. Met alleen lagere school kon je vroeger soms topondernemer worden. Dit ondanks de school en niet dankzij de school. Tegenwoordig belanden zelfs academici op een zijspoor en verrichten ze vaak noodgedwongen laaggekwalificeerd werk. Dit niet dankzij hun opleiding.

Hoe het talenten vergaat verschilt per tijd. Vroeger was dat anders dan nu. Ook de sociale omgeving is van invloed. Het gaat ook om de persoon zelf. Je kunt wel talent hebben, maar je moet ook over eigenschappen beschikken die talenten te benutten. Het is ook goed mogelijk over talenten te beschikken die niet tot ontwikkeling worden gebracht. Je was je er niet van bewust. Niemand heeft je erop gewezen. Je kon je prima redden en was tevreden zonder dat je wist van sluimerende talenten. Er zijn ook mensen die beweren geen kansen te hebben gehad. Ook dat kan het geval zijn.

Met het ouder en steeds vitaler ouder worden, is het aannemelijk dat talentontwikkeling bij ouderen kansrijk wordt. Na hun pensionering hebben ouderen gemiddeld nog twintig jaar om iets te doen met hun talenten. Er zijn mooie voorbeelden van ouderen die nog succesvol een studie afronden. Soms wordt grote hoogte bereikt in iets wat ooit als hobby begon. Jentsje Popma (94) is met het klimmen van de jaren niet milder geworden maar juist gedrevener. Gewapend met kwast, verf en linnen strijdt hij tegen de verloedering van het karakteristieke Friese landschap.

Waar vroeger andere keuzen werden gemaakt bleven aanwezige kwaliteiten misschien onbelicht. Ouderen die hun talenten ontwikkelen doen dat in een andere context dan jongeren. Ouderen hebben een rugzak vol levenservaring waardoor ze hun talent in een bredere context kunnen plaatsen.

Met de demografische verandering in het achterhoofd, wordt het hoog tijd talentontwikkeling vanuit een ander perspectief te bekijken. Talentontwikkeling dus niet alleen voor jongeren, maar voor alle leeftijden, voor alle talenten!

 

"Nieuw Talent. Of liever Young Talent. Het ruist er van. In Foam, in de bladen. New is in, old doet er niet meer toe. Plak ergens het label oud op en je ziet de belangstelling kelderen. Behalve met kaas wellicht. Als bijna 50-jarige kan je natuurlijk roepen dat dit niet terecht is. Maar zo zit de maatschappij in elkaar. Ook ik was nieuw talent. Ooit. Nu alleen nog maar talent? Of is dat woord bij voorbaat verbonden met jong en vol van verwachting? Klinkt ook suf, ik ben 50 en heb talent. M’n zoontje van 4 heeft het. En dan is het leuk..." - Jeroen Dietz (fotograaf)

   


Geschreven op 01. juni 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl