De smaak van minder...

Het is een bekend verschijnsel. De eetlust van oudere mensen neemt af. De eetlust, deels bepaald door smaak en ook in belangrijke mate door geur, verandert met de jaren. Vaak wordt gedacht dat ouderen ook minder nodig hebben, maar wat ze wel nodig hebben schiet er vaak bij in. Het aantal ouderen met ondervoedings- en uitdrogingsverschijnselen neemt toe, met alle gevolgen van dien. Het is heel goed mogelijk daarmee rekening te houden. Maar gebeurt dat ook?

Er is een handig seniorenkookboek op de markt. Maar wie gebruikt dat? In verzorgingshuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen worden maaltijden ogenschijnlijk met zorg bereid. Maar wat wordt daarvan opgegeten en wat verdwijnt daarvan? Heeft het ook gesmaakt? En spelen daarin ook niet korte termijn economische criteria een doorslaggevende rol?  

Van een "ervaringsdeskundige" ontving ik het volgende bericht:

"Over het langer thuis wonen van ouderen heb ik zo mijn eigen mening. De overheid wil dat omdat de mensen die langer alleen thuis wonen sneller dood zijn. Dat komt o.a. door wat jij vertelt smaak verandert en ook omdat ze geestelijk niet meer dezelfde zijn. Mijn moeder presteerde het om tegen de thuiszorg te zeggen, dat ze geen groente meer mocht hebben van de dokter! En men ging daar in mee. Met als resultaat: ze at niet meer de juiste dingen, gooide het goede weg, bloedarmoede en kon toen sowieso niet meer goed nadenken. Een val heeft haar eigenlijk gered. Daardoor kwam ze in een verzorgingstehuis, waar ontdekt werd dat ze zware bloedarmoede had. Vanaf toen werd er beter op haar gelet en nu is ze beter dan ooit! Daarom denk ik dat ze ouderen langer thuis willen laten wonen, want de thuiszorg let niet op dergelijke dingen, die hebben nooit geconstateerd dat ze bloedarmoede had, wellicht ligt dat niet op hun weg. Ze werd thuis slechter en het enige wat de thuiszorg kon bedenken was dat er een bed in de kamer moest komen! Als dat was gebeurd, was ze er nu niet meer geweest... Ik denk dat dat bij veel ouderen het geval is. Laat ouderen “langer” thuis wonen, want dan zijn we er sneller vanaf! Maar dat hoor je natuurlijk niemand zeggen."        

Zo dramatisch is het dus in de beleving van veel mensen. Maatschappelijke gevolgen van de toename van het aantal ouderen en het ouder worden, vertaalt "de politiek" vooral naar zorgkosten.

Mensen hebben er recht op om zo gezond mogelijk oud te worden en daarvoor is gezond, voldoende en smaakvol eten en drinken een belangrijke voorwaarde.

Ik ken de nodige acties om te bevorderen dat jongeren gezond eten. Dat is van wezenlijk belang, maar voor voldoende en gezond eten van ouderen moet veel meer aandacht zijn.

Er bestaan vijf smaken. Laten we daar een zesde aan toevoegen: de smaak van minder! Een smaak die relevant is voor elke leeftijdsgroep, maar vooral voor ouderen waar andere criteria voor zouden moeten gelden.  

Ik kwam een heel informatief filmpje van de VRT tegen (*) over dit onderwerp en raad van harte aan om hiervan kennis te nemen. Dat kan heel eenvoudig door de bovenstaande link aan te klikken.

* Bron: VRT 22-01-16


Geschreven op 15. april 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl