Op de markt is je gulden een daalder waard!

Ook voor mij is het een loopje: Even naar de markt! Meestal bij vaste kraampjes inkopen doen, mensen spreken, kijken en het sfeertje snuiven. Waar winkels het dikwijls niet meer redden, met leegstand tot gevolg, blijft de markt de markt. Als warenhuizen niet meer van deze tijd zijn, dan zou dat toch ook zeker voor de markt moeten gelden. Toch overleeft de markt.

De markt is vooral ook een ontmoetingsplaats. Ik zie veel mensen een praatje maken. Mensen die elkaar soms al jaren kennen, elkaar nauwelijks ontmoeten, behalve op de markt. De markt is van alle leeftijden, voor autochtoon en allochtoon, stedeling en buitenlui.

Natuurlijk let ik vooral op ouderen. Ik spreek ze en vang veel gesprekken op als ik bij een kraampje op mijn beurt wacht of vanaf een bankje of aangrenzend terras volg wat er gebeurt. Er zijn ouderen die met de taxi komen en zich met wandelstok of rollator tussen de mensen voortbewegen. En ik zie ook scootmobiels behendig overal tussendoor zigzaggen. Aan de inkopen te zien wordt er soms maar weinig gekocht. Ook op plaatsen waar veel mensen stil staan betekent dit niet dat er ook wat wordt gekocht. Zoveel is er niet nodig! "En ook al is de gulden een daalder waard, het is toch een gulden."

50PLUS heeft een aantal keer campagne gevoerd op de markt. Mensen die niet naar politieke bijeenkomsten gaan hebben doorgaans wel degelijk zeer uitgesproken meningen over politiek maatschappelijke onderwerpen. Ze praten er graag en op de markt gemakkelijker over dan in een vergaderzaal. Maar ook buiten de campagnetijd om is de markt een politiek forum. Veel aspecten van de samenleving worden weerspiegeld op de markt. Let er maar eens op hoeveel politiek gekleurde opvattingen er worden uitgewisseld.

De marktkooplieden kennen hun klanten. Niet alleen als klant, ze blijken veel meer te weten. Ik spreek kooplieden die wat dat betreft zo volksvertegenwoordiger zouden kunnen worden. Niet vanwege politieke ambities, maar vanwege hun kennis van de samenleving en wat er onder de mensen leeft.

De markt is een sociale ontmoetingsplaats. Bij uitstek ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Alleen daarom al is op de markt je gulden een daalder waard!

 


Geschreven op 09. maart 2016 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl