Michael Pye's Aan de rand van de wereld: inspiratie voor Fryslân

In hoofdstuk 1 van het boek wordt Plinius geciteerd. Plinius schreef in de eerste eeuw na Christus, over de kust langs de Noordzee, met uitgestrekte schorren en nergens een boom te zien. Plinius wist niet of hij zich op land of zee bevond. De huizen waren gebouwd op heuveltjes en zagen eruit als schepen. Om de schorren te bereiken en de watermensen die er woonden moest je de moerassen kennen en welkom zijn, want je werd opgemerkt.

Plinius dacht na over deze watermensen en kwam tot de conclusie dat het niet de moeite waard was om dit gebied te veroveren. Het enige wat deze mensen hadden was vis.

Zeven eeuwen later waren de meningen niet veel veranderd. Radboud, de bisschop van Utrecht, moest weinig hebben van de Friezen, het volk dat op deze schorren woonde. Ze waren grof, reisden alleen per boot, waren barbaars en afstandelijk: zompige provincialen.

Toch vonden de Friezen alle verbindingen over de Noordzee opnieuw uit, helemaal tot aan Jutland in het bovenste puntje van Denemarken en verder. Ze stichtten een nieuw soort steden langs de kust, en die bloeiden op, terwijl de oude Romeinse steden in verval raakten. Ze vergaarden kapitaal op de westoever van de Rijn in Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) waar de rivier zich opsplitst om een delta te vormen. Ze beheersten de Noordzee en domineerden de handel over water, waardoor die zee een poosje de Friese Zee werd genoemd. Ze deden iets dat mede vorm gaf aan onze huidige wereld: ze vonden het geld opnieuw uit. Ze namen munten mee op hun handelsreizen, geld om te kopen en verkopen, zaken doen.

Plinius had niet opgemerkt waar de watermensen van leefden.

Wellicht heeft de spreker op deze avond ons willen vertellen met dit boek, dat van onderop veel kan worden bereikt. We moeten eigenlijk terug in de tijd. Zoals er nu wordt bestuurd is ooit ook van onderop begonnen.

  


Geschreven op 11. november 2015 door Pietsje Spijkstra

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl