Perfecte ontvangst in Holwerd

Vrijdag 16 oktober vertrok ik naar Holwerd, dat bij mij om de hoek ligt. Ik had een uitnodiging ontvangen van de Waddenvereniging om het 50-jarig bestaan te vieren. Het jubileumfeest was eerder die dag gestart in Harlingen, waarna de deelnemers met bussen naar Holwerd werden gebracht. In dit dorp in Noordoost Friesland hebben enkele inwoners een groots plan bedacht om de zee naar Holwerd te brengen.

In Holwerd was alles perfect georganiseerd. Voor de genodigden die van ver kwamen was het dorp omgebouwd tot een hotel en zij konden bij Holwerders thuis overnachten. Nu wil ik de Holwerders niet tot last zijn als ik vlakbij woon en ben later op de avond gewoon weer naar huis gegaan.

Na enige informatie over het ontstaan van het plan Holwerd aan Zee van onderop en felicitaties voor de jubilaris, werd ons een diner aangeboden en ook dat was tot in de puntjes georganiseerd. Je had niet in de gaten dat het geen sterren restaurant was!!!

Nu speelde het weer die avond een vervelende rol door een miezerige vette motregen. Onze avondwandeling begon in een met lichtjes en vuren versierd dorp, waarna wij vervolgens de weilanden introkken.  Helaas moest de wandeling wat worden ingekort, er was geen doorkomen aan in het donkere weiland. Wat ik zelf geweldig vond, waren de zeilen op het land, zodat je alvast een beeld kreeg hoe het er uit ziet als de Zee tot aan Holwerd komt. Geweldig mooi. Heel Holwerd was verlicht en gezellig ondanks de druilerige regen.

Waar ik wel een vraag bij heb is hoe wordt dit betaald? De totale kosten zijn berekend op 148 miljoen euro. Er spelen een paar dingen, het baggeronderzoek in de vaargeul naar Ameland en het onderzoek naar kansen voor recreatie en toerisme. Natuurlijk ziet iedereen in deze omgeving en iedereen die eraan meewerkt het zitten. De krimp kan zo goed tegen worden gegaan, niet alleen in Holwerd maar ook in de omgeving hiervan. Het zou geweldig zijn als dit allemaal door kan gaan en dat hopen we ook met z’n allen. Wat ik zo prachtig vind, zoals ik het gehoord heb, dat iedereen hier positief tegenover staat. Het zal een goede impuls zijn voor Noordoost Friesland. 

Op naar Holwerd aan Zee!

 


Geschreven op 26. oktober 2015 door Pietsje Spijkstra

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl