Een aardige invalshoek

In het boek "Tegen verkiezingen" beschrijft David Van Reybrouck hoe onze representatieve democratie steeds meer in het slop raakt. Politieke partijen lopen leeg. Politici stellen hun beleid steeds vaker af op de volgende verkiezingen. Het leidt allemaal tot wat hij noemt "het democratisch vermoeidheidssyndroom". Maar hoe komen we daar vanaf?

Van Reybrouck vreest dat marginale oplossingen niet voldoende zijn. Hij pleit voor een oud democratisch principe dat vooral in het oude Athene werd gehanteerd: loting. In een glashelder betoog zet hij uiteen dat loting een effectieve mogelijkheid kan zijn om onze machteloos geworden democratie weer vaart te geven en de zeggenschap van burgers te vergroten.  

Er zijn duidelijk experimenten nodig om impasses te doorbreken. Voor nieuwe problemen zijn nieuwe oplossingen nodig. Ik ga er vanuit dat ons politieke systeem niet resistent is geworden voor verbeteringen en we op zoek gaan naar manieren om kiezers te betrekken bij wat we doen en onze opvattingen over democratie scherper te krijgen.

Voor degenen die mee willen zoeken is van Reybrouck met zijn boek (uitgeverij de Bezige Bij) een verhelderend en inspirerend boek!

 


Geschreven op 01. oktober 2015 door Jan Waterlander

Heeft u een mooi verhaal? Stuur dan uw verhaal in voor ons gastblog; een podium voor iedereen! Een verhaal insturen kan via onze contactpagina en via ons e-mailadres; info@50plus.frl